Koirahieronta

koira rentoutuu hieronnassa
koira rentoutuu hieronnassa



Koirahieronnan hyödyt

Hieronta tarjoaa monipuolisia hyötyjä koiran terveydelle

1. Stressin ja jännityksen purkaminen: Hieronta auttaa lievittämään stressiä ja poistamaan lihasjännityksiä, jotka voivat aiheutua esimerkiksi aktiivisesta leikkimisestä, liiallisesta ja vääränlaisesta liikunnasta tai liian vähäisestä liikkumisesta.

2. Aineenvaihdunnan vilkastuminen: Koirahieronta parantaa verenkiertoa ja lymfanestekiertoa, edistäen näin aineenvaihduntaa ja ravinteiden tehokasta kuljetusta kehossa.

3. Vaikutus lihaksistoon: Hieronta auttaa rentouttamaan lihaksia, lievittämään kipua, ja parantamaan kehon liikkuvuutta. Se on erityisen hyödyllistä fyysisesti aktiivisille koirille ja myös silloin, kun liikkuminen on jostain syystä rajoittunutta. 

4. Hormonaalinen hyöty: Hieronnan aikana vapautuvat endorfiinit ja oksitosiini edistävät koiran hyvää oloa. Lisäksi hieronta vaikuttaa serotoniinin eritykseen, mikä parantaa mielialaa ja auttaa kivun säätelyssä.


Minkälaiset koirat hyötyvät hieronnasta

1. Ennaltaehkäisevä hoito: Kaikki koirat voivat hyötyä hieronnasta, erityisesti ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Säännöllinen hieronta auttaa tunnistamaan ja korjaamaan mahdolliset ongelmat varhaisessa vaiheessa.

2. Rakenteelliset ongelmat: Koirilla, joilla on rakenteellisia ongelmia, kuten jalkojen asentovirheitä, hieronta voi tarjota helpotusta ja ylläpitää liikkuvuutta.

3. Vetävät koirat: Koirat, jotka vetävät remmissä, hyötyvät säännöllisestä hieronnasta, erityisesti niskan ja lapa/säkäalueen käsittelyn kautta.

4. Kisaavat koirat: Aktiivisesti kilpailevat koirat, kuten agilitykoirat ja näyttelykoirat, tarvitsevat säännöllistä lihashuoltoa varmistaakseen parhaan mahdollisen suorituskyvyn.

5. Käytösongelmaiset koirat: Aggressiivisesti käyttäytyvät ja pelokkaat koirat voivat hyötyä hieronnasta, kun kiputilat tarkistetaan mahdollisten käytösongelmien taustalla.


Milloin koira tarvitsee hierontaa

Kireät ja jännittyneet lihakset voivat aiheuttaa koiralle monenlaisia oireita. Lihaskireydet aikaansaavat epämukavaa oloa ja kipua.

  1. Muutokset liikkumisessa: Kireät lihakset voivat johtaa jäykkyyteen ja liikkumisen vaikeuteen. Koira voi osoittaa epämukavuutta liikkuessaan, ja se saattaa vältellä tiettyjä liikkeitä tai aktiviteetteja.

  2. Ontuminen: Ontuminen on aina merkki kivusta. Ontuminen voi johtua lihaskireyksistä tai nivelongelmista. Ontuminen on usein selkeintä ympyrällä juoksuttaessa.

  3. Muutokset käyttäytymisessä: Kipu voi vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Kireät lihakset ja nivelongelmat voivat tehdä koirasta ärtyisän, levottoman tai jopa aggressiivisen.

  4. Välttelykäyttäytyminen: Koira voi yrittää välttää tiettyjä liikkeitä tai tilanteita, joissa kipu pahenee. Se voi esimerkiksi vältellä hyppäämistä tai kieltäytyä osallistumasta leikkiin.

  5. Nuoleminen tai pureskelu: Kireät lihakset voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta, ja koira saattaa nuolla tai pureskella itseään, esimerkiksi tassuja. Tämä voi olla yritys helpottaa kipua.

  6. Muutokset ruokahalussa: Kipu voi vaikuttaa koiran ruokahaluun. Joissain tapauksissa kipu saattaa vähentää ruokahalua, kun taas toisissa se voi aiheuttaa stressiä, mikä johtaa liialliseen syömiseen. Kipu voi myös näkyä liiallisena veden juomisena.

  7. Muutokset venyttelyissä: Normaalisti koira venyttelee etu- ja takaosan aina noustessaan lepoasennosta. Jos koira lopettaa venyttelemisen tai pyrkii venyttelemään jatkuvasti, voi se olla merkki lihaskireyksistä.


Milloin koiraa ei saa hieroa

1. Akuutit vaivat: Selvästi kipeää koiraa ei tulisi hieroa, erityisesti jos sillä on kuume, tulehdustiloja tai tarttuvia tauteja.

2. Leikkauksen Jälkeen: Heti leikkauksen jälkeen hierontaa tulisi välttää (verenvuotovaara), ja eläinlääkäriltä tulisi kysyä lupa, milloin hierontahoidot voidaan aloittaa.

3. Tiineyden alkuvaiheessa: Tiineyden alkukolmanneksella hieronta tulisi minimoida, kun sikiöiden elimet kehittyvät.

4. Rokotusten jälkeen: Hieronta kannattaa ajoittaa aikaisintaan viikon päähän rokotuksista, sillä rokotukset voivat aiheuttaa kudosreaktioita ja joskus jopa nostattaa kuumeen.

5. Vakavien kroonisten sairauksien kanssa: Hoitavalta eläinlääkäriltä tulisi pyytää lupa ennen hieronnan aloittamista esimerkiksi sydänvikojen tai epilepsian tapauksessa.

Koiran kotihieronta

Omistajien on hyvä käyttää koiraa säännöllisesti ammattilaisen hierontakäsittelyssä, mutta myös opetella peruslihaskäsittelyä kotona. Kosketus on tärkeä osa suhdetta ja tuo turvallisuuden tunnetta koiralle. Kosketusongelmia voi olla esimerkiksi rescuekoirilla, joilla on traumaattista taustaa ja usein huonoja kokemuksia ihmisistä.  Jos koira ei ole tottunut kosketukseen, aloita kevyesti ja pieneltä alueelta. 

Koirahieronta on investointi koiran terveyteen ja onnellisuuteen. Säännöllinen hieronta yhdessä omistajan kanssa voi luoda vahvemman siteen koiran ja omistajan välille. Hieronta on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka tukee koiran fyysistä terveyttä ja tarjoaa samalla arvokasta laatuaikaa yhdessä koiran kanssa.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen ja jälkeen hieronnan? 

Ennen hierontaa on hyvä käyttää koira tarpeillaan. Ruokaa ei ole hyvä antaa juuri ennen hoitoa. Hieronnan jälkeen koiran aineenvaihdunta kiihtyy hetkellisesti ja koiraa voi normaalia enemmän pissattaa ja janottaa. On tärkeää huolehtia, että koira pääsee tarpeilleen ja on raikasta vettä tarjolla. Koira on pidettävä lämpimänä. Talvella on hyvä laittaa esimerkiksi takki päälle. Hieronnan jälkeen ei samana päivänä enää runsasta liikuntaa vaan ihan pissatuslenkit. Koira on usein väsynyt ja sen pitää antaa levätä rauhassa. 

koira nauttii päähieronnasta
koira nauttii päähieronnasta

Oman koiran hieronnan verkkokurssilla opit tekemään helpon, mutta tehokkaan hieronnan koirallesi. Kurssin saat ostettua täältä.